Peter Klokman
Ik ben Peter Klokman, trainer van de volwassen beginners. Met 61 jaar ben ik een van de oudste survivalaars; als je niet te gek doet, kan het lang een erg leuke sport zijn. In 2013 ben ik begonnen met survival bij vereniging Pauwenburg in de Knipe. Omdat ik de afstand te lang vond, ben ik in 2017 lid geworden van de survivalclub in Bakkeveen; dan kun je vanuit Ureterp mooi op de fiets heen en weer.
Ik heb de trainer opleiding van SBN bij Jesper Hommes gevolgd, en ben daarna trainer geworden. Voordat ik survivalde liep ik alleen hard, maar survival is veel leuker; je bent met je hele lichaam bezig; het is vooral de uitdaging om slim met je krachten om te gaan. Het gaat voor het grootste deel om techniek; hoe neem je een hindernis op de meest efficiente manier. Ik probeer dit ook over te dragen bij de volwassen beginners. Hoewel ik nu ook tijdelijk de gevorderde jeugd train, heb ik minder met wedstrijden en de voorbereiding daarop. Ik ben het best op mijn plaats bij de meer recreatieve kant bij de beginners.


Pietsje Hulshoff
Mijn naam is Pietsje Hulshoff (1972) en ik verzorg de trainingen van de
Outdoor Fitness op dinsdagavond en vrijdagochtend. Ik ben woonachtig in Marum. In 2019 heb ik besloten om wat minder op kantoor te werken en wat actiefs ernaast te gaan doen. Ik volgde enkele opleidingen en cursussen, zodat ik bevoegd werd om trainingen te mogen geven (o.a. fitness-instructeur, personal trainer, gewichtsconsulent, senioren fitness, brisk walking en survivaltrainer). Sinds 2020 kom ik met veel plezier naar het mooie trainingsterrein in Bakkeveen om samen met de sporters een uurtje heerlijk actief buiten te zijn.
Mijn motto is ‘Een dag niet bewogen, is een dag niet geleefd’. Naast de trainingen in Bakkeveen, verzorg ik ook trainingen bij de survivalvereniging in Boerakker (Survival4all). Hier train ik zelf al sinds 1996, eerst jaren recreatief, met alleen de jaarlijkse survivalrun in Boerakker als hoogtepunt. Toen onze drie kinderen werden geboren stond het op een laag pitje, maar toen onze oudste in 2013 begon met
landelijke wedstrijden, ben ik dit zelf ook gaan doen. Tot op de dag van vandaag doe ik mee aan wedstrijden in de categorie Korte Survival Run van de Survivalrunbond. Daarnaast doe ik ieder jaar een triathlon en wandel ik graag georganiseerde tochten. Dit enthousiasme voor bewegen breng ik graag over.
De outdoor fitness trainingen in Bakkeveen zijn voor iedereen toegankelijk, van beginner tot gevorderde sporter. De training is een combinatie van loopopdrachten met (bootcamp) oefeningen. Ook maken we soms gebruik van de hindernissen op het terrein. Het mooiste vind ik dat sporters aan het eind van de training met een moe maar voldaan gevoel weer naar huis gaan.
Antoinette Bos
Mijn naam is Antoinette Bos, ik woon in Bakkeveen naast het Mandefjild waar ik vaak te vinden ben als hardloper én als wandelaar. Ook ben ik vaak op het survivalterrein. Ik ben een laatbloeier 🙂 en begon pas met survivallen op m’n 40ste. Jaar na jaar werd ik fanatieker en ging ik wedstrijden lopen. Sinds een jaar geef ik training aan de jeugd en volwassenen en ben ik bijna klaar met mijn training en gecertificeerd door de Survival Bond Nederland als trainer survivalrun. M’n favourite hindernis is de hogeschool combi, waarbij je gebruik maakt van de flow van je lijf om bijvoorbeeld een voetklem te zetten. Het heeft me heel wat zweet gekost om die combi te kunnen. En precies dát is zo mooi aan de survivalrun: iedereen kan het op zijn/haar eigen niveau en elke training kun je weer meer. Wil je ook ervaren wat jij kunt? Kom dan een keertje kijken en meld je aan voor een proefles.


Gonneke Teeuwen-Renssen
Mijn naam is Gonneke Teeuwen-Renssen. Ik ben gepensioneerd fysiotherapeute en woon in Marum. Tien jaar geleden kwam ik in aanraking met survival, toen ik gevraagd werd om vrijwilliger te zijn bij de run van Bakkeveen. Dat vond ik zo uitdagend, dat ik dat zelf ook wel wilde proberen. Ik kreeg helaas teveel last van mijn lichaam, omdat ik te laat ben begonnen met de techniek aan te leren. Daarom doe ik nu outdoor fitness.
Wat ik het leukste vind, is om mensen te stimuleren om een prestatie of hindernis wél te halen, terwijl ze vooraf aan zichzelf twijfelden of ze dat wel konden. Die succes ervaring vind ik zo gaaf!
Ook het stimuleren om elkaar te steunen en samenwerken vind ik belangrijk. Daarom is het ook zo leuk om de jeugd bij survival te begeleiden.
Jolijn Kooistra
Ik ben met survival begonnen omdat mijn oudste dochter, die al een paar jaar trainde graag ouder-kind runs wilde lopen. Als ouder wilde ik in dat geval zelf ook over de hindernissen kunnen komen, dus ik ben begonnen met trainen bij de survivalclub. Daar had ik de eerste maanden flinke spierpijn van, maar ik merkte ook dat ik sneller, sterker en behendiger werd. Het leuke aan survival is dat je altijd op je eigen niveau traint, je kan een hindernis moeilijker maken, verder door willen klimmen en zo altijd weer een nieuwe uitdaging zien.
Van het een komt het ander, ik ben fanatiek aan het trainen, zit in het bestuur en geef ik training aan de beginners bij de jeugd. Ik probeer altijd een uitdaging te zoeken voor de kinderen tijdens de training. Hoe kan je net dat stukje verder klimmen? Het enthousiasme van een kind als de eerste keer een hindernis lukt maakt dat een training een feestje is.
Inmiddels is onze jongste dochter ook begonnen met trainen en ook zij is ontzettend fanatiek aan het leren survivallen. Dat betekent dat we de komende jaren vast nog meer runs gaan lopen.


Jorrit Hamstra
Hallo ik ben Jorrit Hamstra. Ik ben 17 jaar en de zoon van Antoinette, een van onze andere trainers. Ik zit zelf nu op de school De Raai in Drachten en help als trainer bij de survival na school en naast mijn eigen sport.
Mijn favoriete hindernis is ‘onder de volwassenen-combi door’ zijn. Het is leuke en uitdagende hindernis en dat is juist wat ik er zo leuk aan vind. Ook al ben je heel goed in survival, er zijn altijd uitdagende hindernissen voor iedereen.